Правителството работи, за да фалира Булгаргаз, каза по БНР Делян Добрев,

...
Правителството работи, за да фалира Булгаргаз, каза по БНР Делян Добрев,
Коментари Харесай

Правителството работи, за да фалира "Булгаргаз", смята Делян Добрев

" Правителството работи, с цел да банкрутира " Булгаргаз ", сподели по БНР Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ, член на комисията по енергетика в Народното събрание и някогашен министър на енергетиката.

" Новите ръководещи желаят това да е едно банкрутирало сдружение, тъй като ще има трима-четирима медиатора, които ще си разпределят газовия пазар в България "
99% от газа на " Булгаргаз " се продава на крайни клиенти вътре в страната. Излишъците – 1-2% се продават на газовата борса още веднъж вътре в страната, само че се търсят някакви причини, с цел да се смени управлението на " Булгаргаз ". То е може би най-успешното управление на държавно сдружение, което съумя да вдигне тая банкрутирала компания, да я изправи на крайници, да я направи водач на газовия пазар в България ", безапелационен е Добрев.

Според него е механически невероятно газовият снабдител да изнася в чужбина, тъй като няма лиценз за това.

Най-големият проблем в енергетиката са високите цени на електрическата енергия и неналичието на каквито и да е обезщетения, разяснява Делян Добрев.

" Бизнесът получи 4-5 пъти по-високи сметки за декември (спрямо същия месец 2020-а, бел.ред.), без нито един лев отплата. Всички обезщетения, за които се приказва, са компенсации, раздавани по конференции, само че нерегламентирани по никакъв метод – нито с решение на Министерски съвет, нито с наредби, нито с механизми за обезщетения. Пари няма. "

" За октомври и ноември имаше по 110 лв.. При 400 лв. цена тази помощ беше скромна, само че въпреки всичко имаше нещо. За декември компенсацията е нула и не се знае по кое време въобще бизнесът ще получи някакви обезщетения. "

На един куп ВиК сдружения към този момент им стопираха тока, и защото не могат да спрат тока на помпите, стопират ток на администрацията, добави той.

Добрев дефинира обстановката като извънредно тежка.

" Стотици бизнеси към този момент затвориха, хиляди хора останаха без работа и в това време държавното управление прави акции в " Булгаргаз ". Според мен с една единствена цел: да раздели газовия пазар на медиатори, каквито имаше преди 10 години. Ако го няма " Булгаргаз ", 100% държавно сдружение, този целият бизнес ще отиде в ръцете на газови медиатори, каквито имахме преди. "

Азерски газ толкоз, колкото може, се внася, посочи Делян Добрев.

" Дори и това обвиняване е безпочвено и още веднъж за да се навреди на интереса на държавното сдружение. "

Според Добрев сдружението " Булгаргаз " е направило " максимума, тъй като въпреки всичко имаме една трета от този газ, макар че по контракт би трябвало да получим нула, защото нямаме интерконектор ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР